Je carrière zoals die nu is, bestaat uit keuzes die je in het verleden gemaakt hebt. 

Beslissingen en keuzes zijn gemaakt op basis van de situatie waarin je je toen bevond, en die hebben de koers van je carrière bepaald. 

Wellicht kijk je er nu anders tegenaan. Er kunnen veranderingen in je leven zijn opgetreden, of je hebt andere prioriteiten en wensen gekregen.

Elke keuze die je maakt bepaalt de richting van je loopbaan. Maar hoe maak je nu op dit moment in je tweede carrièrefase een goede en juiste keuze? 

Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om je weer op koers te brengen en de juiste beslissing te nemen. 

Breng in kaart wat je wilt en wat niet meer

  • Weet wat jouw diepste overtuigingen en verlangens zijn. Identificeer wat in deze fase van je leven belangrijk voor je is. Is dat bijvoorbeeld meer vrijheid, is dat meer groei of meer balans? Neem de tijd om je ontwikkeling en carrière te overdenken. Wanneer was je gelukkig in je job? Welke momenten waren minder? Kun je die in waarden uitdrukken dan kan je makkelijker keuzes maken die bij jou passen. 
  • Wat is op dit moment jouw doel? Wat wil je bereiken in je werk en in je leven? Waar gaat de keuze over die nu momenteel voor je speelt? 
  • Krijg inzicht in je prioriteiten: Als je je waarden, doelen en je prioriteiten naast elkaar legt, wat merk je op en wat zegt dat over de keuze die je wilt maken? Maak een checklist waarbij je een rangorde maakt van je randvoorwaarden: je Must-have, je Nice-to-have en je Not. Wat valt je op en waar ligt je focus? 
  • Overweeg de consequenties: denk na over de mogelijke gevolgen van elke keuze. Noteer de positieve en negatieve gevolgen en weeg deze tegen elkaar af. Onthoud dat één positief gevolg soms zwaarder kan wegen dan meerdere negatieve gevolgen.
Maak keuzes op basis van je huidige opties 

  • Overweeg je opties: en alle mogelijke keuzes en beschrijf ze kort. Onderzoek hoe elke optie bij jou en bij je huidige leven past. Rangschik ze en beperk het aantal opties tot maximaal drie. 
  • Vertrouw op je intuïtie: laat je niet beïnvloeden door je innerlijke criticus of meningen van anderen. Jij bepaalt de koers. Vertrouw op je innerlijke gevoel bij het nemen van beslissingen. Keuzes die gemaakt zijn op gevoel, blijken naderhand vaak beter. Was het niet de juiste keuze, dan ben je sowieso een stapje verder en heb je in ieder geval een beter inzicht gekregen voor een nieuwe keuze. 
  • Vermijd impulsieve keuzes: neem de tijd om goed na te denken en voorkom impulsieve beslissingen. Stel een einddatum voor je keuze om uitstel te voorkomen.
  • Om hulp vragen mag écht: we willen altijd alles zelf oplossen. Weet dat je niet in je eentje aan je doelen hoeft te werken. Het kan nuttig zijn om advies te vragen aan mensen die je vertrouwt of zoek ondersteuning bij een coach of andere professional  die je kan begeleiden bij je carrière beslissingen. En uiteindelijk heb jij de regie, want jij bent degene die de keuze gaat maken.
  • Blijf altijd jezelf en trouw aan jezelf: Ken je waarde naast je werk. Je carrière zou niet alles over jou moeten bepalen. Het is soms verleidelijk om je werk te verwarren met je eigen waarde als persoon. Ongeacht waar je bent op de carrièreladder, blijf trouw aan jezelf want dat zal altijd doorschijnen.
Een carrière is niet lineair. Er is geen rechtstreeks pad naar waar je naartoe gaat. Wees niet bang om met je nieuwe keuzes zijwaarts te gaan. 
Maak in ieder geval carrièrekeuzes die in lijn zijn met wie je bent en wat voor jou belangrijk is zodat dit impact heeft op jouw groei en op jouw levensgeluk.


Merk je dat je klaar bent om dit verder te onderzoeken? Dan help ik je. 
Je kan hier een gratis infogesprek bij mij aanvragen.

Liefs, 
xo Barbara


Waar Leiderschap, Loopbaan en Levensloop samenkomen.