Identificeer jij je met je werk? 
Ken je dat, je staat op een feestje en voordat je het weet, wordt er gevraagd wat voor werk je doet. Alsof je hele identiteit samengevat wordt door je werk en waar je op de carrièreladder staat.  Werk is toch alleen een activiteit? ( dit bespreken we trouwens ook in een separate blog), of is je werk wat jou definieert, en een deel van je identiteit? 

Professionele identiteit
Natuurlijk,  je werk is een manier om je in levensonderhoud te voorzien. Werk maakt onderdeel van je leven, want laten we eerlijk zijn, we spenderen veel van onze tijd aan werk.  Dan is het ook niet zo gek dat onze identiteit mede gevormd wordt door onze jobs, functies en carrières. Maar maken we ons werk dan soms te belangrijk? 

Naarmate je ouder en wijzer wordt, vooral in je midcarrière fase, wordt de vraag steeds belangrijker: is werk een bepalend onderdeel van wie je bent? Met andere woorden, wordt je identiteit door je werk bepaald, en vice-versa? En zo ja, is dat terecht?  

Status en erkenning 
Voor een deel is dat terecht, want je werkt zegt iets over jezelf. Werk geeft je naast zekerheid, structuur, vriendschappen, voldoening, ook purpose, je weet wel, je levensmissie, je why, je bijdrage... dat lees je toch zo overal?  Maar er is nog een andere manier om ook vooral mee te tellen in de maatschappij: status. Waar mensen vroeger alleen werkten om geld te verdienen, koppelen we nu ook zelfrealisatie en status aan ons werk.  Werk is de plek geworden waar je meetelt en jezelf kunt realiseren. 

Status is dus nogal belangrijk geworden. Niet wie je bent, maar wat je doet. Verdien jij veel geld met je werk? dan word je als succesvol gezien.
En heb je veel succes, dan doe je ertoe. En juist dit deel, ‘wat vindt en hoe kijkt een ander naar mij’, maakt dat het steeds meer struggelen is om te gaan opgeven wat je al die jaren hebt opgebouwd. Ook al zit het je mega tegen en voel je je niet gelukkig. 

Wat ga je doen doen je als je je hele identiteit in de loop der jaren op hebt gehangen aan je carrière? Je was toch altijd ‘die-geprezen-advocate’ of ‘die succesvolle-zakenvrouw’, of ‘die-ongelofelijke-populaire -influencer’. Wat als je dat niet meer zou zijn? Als jouw job, je werk, je hele carrière niet meer jouw leven omhelst. Want wie ben jij( dan nog) zonder je werk? Wie of wat is er dan nog van je over? 

Een vraagstuk wat mij enorm boeit . En eerlijk, ik heb daar niet meteen een antwoord op…  Wat ik wel weet is je identiteit koppelen aan je carrière best gevaarlijk kan zijn. Stress, Burn-outs, laag zelfbeeld, eenzaamheid. Je loopt het risico jezelf te verliezen als je professionele omstandigheden veranderen. En wat denk je van de gevolgen van al dat krampachtig blijven vasthouden aan iets wat je eigenlijk ongelukkig maakt, als jij inderdaad je werk bent?  En wat als je werk wegvalt, verandert dat dan ook wie je bent? 
Een serieus identiteitscrisis... Misschien is het toch tijd om hierover na te denken? 

De tweede fase van je Carrière: een nieuwe identiteit vormgeven
Daarom is het voor vele vrouwen die ik begeleid in hun tweede carrièrefase, het herdefiniëren van de relatie tussen werk en identiteit juist een eye-opener om opnieuw na te denken over hoe werk en identiteit met elkaar verbonden zijn. Het biedt juist de kans om dieper te graven en te ontdekken wie je werkelijk bent, wat jij belangrijk vindt, voor jezelf en in je leven,  los van de professionele titels en rollen.

Het is geen geheim dat mensen vaak een "tweede fase" van hun loopbaan doormaken. Waarom is het vormgeven van een nieuwe identiteit in deze fase zo belangrijk voor je carrière ontwikkeling? Wat het ook is dat je hier heeft gebracht, het is belangrijk om te erkennen dat deze overgang een natuurlijk onderdeel is van je loopbaantraject. Het zit zo, je identiteit in je carrière bepaalt niet alleen hoe je jezelf ziet, maar ook hoe anderen je zien. Het beïnvloedt je professionele relaties, je zelfvertrouwen en uiteindelijk je succes. Door bewust je identiteit te vormen en aan te passen aan de veranderende behoeften en doelen van je carrière, kun je de weg vrijmaken voor meer balans, groei en vervulling in je loopbaan, maar ook in jou leven! Het is namelijk een 'en-en' verhaal. 

Of je nu een carrièreswitch maakt, een leidinggevende rol op je neemt of jezelf opnieuw uitvindt in je huidige werk, het is essentieel om bewust na te denken over wie jij bent, wat jij wilt en belangrijk vindt, en wie jij wilt zijn in je professionele leven. 

Het gaat om vrijheid van keuze. Zolang het maar een bewuste keuze is . 

Balanceren tussen werk, identiteit en levensgeluk
Hoe kunnen we een gezonde balans hierin vinden? Hoe kunnen we genieten van onze professionele bezigheden zonder onze persoonlijke identiteit eraan te koppelen? Tips om je hierbij te helpen vindt je en lees je in mijn volgende blogpost. Stay tuned! 😊

Merk je dat je klaar bent om verder te gaan in het werken aan jouw zelfinzichten en je carrière? 
Vraag alvast hier je  Carrièregids aan voor meer grip en helderheid in je werk en in je leven. 

Liefs, 
xo Barbara

Waar Leiderschap, Loopbaan en Levensloop samenkomen.